6 vragen om te stellen bij je sollicitatiegesprek

1. Waarom bent u op zoek naar iemand om uw team te versterken?

Met deze vraag ontdek je of het om een nieuwe functie gaat, een vervanging, … en de reden waarom de onderneming de vacature heeft uitgeschreven. Zo merk je ook of dit past bij je eigen aspiraties.  

2. Hoe zal mijn rol in het team eruitzien?

Hiermee krijg je een betere kijk op de werking en de structuur van de afdeling en wordt de functie waarop je aast meteen een stuk aanschouwelijker. Je zet de rekruteerder er ook toe aan iets meer te vertellen over de andere mensen in het team. Door interesse te tonen voor je toekomstige collega’s komt je teamgeest naar voren, een eigenschap die ondernemingen zeer op prijs stellen.

3. Hoe zou u de ondernemingscultuur het best omschrijven?

Een logische vraag. Je gaat er immers potentieel 5 dagen per week aan de slag! Je moet je kunnen vinden in de filosofie, en de bedrijfscultuur moet passen bij jouw persoon en hoe jij de dingen ziet. Alleen dan zal je je er goed voelen. Zo niet dreigt de samenwerking niet goed te verlopen.

4. Kan u iets meer zeggen over de taken en verantwoordelijkheden?

Dit raakt aan de kern van de functie. Oftewel: waar ga je je dag in dag uit voor inzetten? Als kandidaat is het belangrijk dat je je nu reeds kunt verplaatsen in een typische werkdag in de onderneming. Lijkt de functie je nog wat wazig? Vraag dan gerust door tot in de details.

5. Wat zijn de grootste uitdagingen in uw onderneming?

Een sollicitatiegesprek draait niet enkel om de kandidaat. Het is ook de gelegenheid om meer te weten te komen over de onderneming. Is er een visie? Wat zijn de doelstellingen op de lange termijn, en rijmen die wel met jouw zienswijze? Je moet de persoon of personen die je voor je hebt ervan weten te overtuigen dat je oprecht interesse hebt in de organisatie, en er echt voor hebt gekozen.

6. Wanneer mag ik verwachten iets van u te horen?

Het is een goed idee om te informeren naar de bredere wervingsprocedure en de verschillende stappen daarin. Zo benadruk je nog eens je belangstelling voor de job en houd je niet dagenlang nodeloos vol spanning je gsm of mailbox in de gaten.

Andere artikels

Opmerkingen

Identificeer u om opmerkingen te maken, of maak anoniem opmerkingen.

Onze partners